Arne Beurlings byst flyttad och återinvigd

2023-10-03

Fredagen den 29 september hölls en återinvigning av Arne Beurlings byst som nu fått ny placering vid grönområdet utanför Café Ångström. Det var en mindre, mycket trevlig tillställning där ett 40-tal hade samlats för att upprätthålla och hedra hans minne.

Närbild på bysten och övre delen av granitpelaren där en ingraverad metallplakett sitter.
Texten som är ingraverad på metall-
plaketten på pelaren kan du läsa
lägst ner i artikeln.  Bysten kommer
att putsas upp senare då fläckarna
som fanns sen tidigare inte gick bort 
med tvål och vatten.

Bysten, som togs fram i samband med firandet av att det var 100 år sedan Arne Beurlings födelse, stod tidigare utanför MIC-området mittemot Ångström där den placerades 2008. På den tiden huserade institutionen där men efter att nu hela universitetet flyttat därifrån behövde även bysten flyttas.

Bland de som samlats fanns flera emeritus professorer, bland annat Sten Kaijser, Christer Kieselman och Dennis Hejhal. Dennis som donerat granitpelaren som bysten står på hade nöjet att kunna delta då han precis kommit på besök från Minnesota.

Institutionens prefekt, Georgios Dimitroglou Rizell, höll ett kort tal och Dennis Hejhal och Svante Janson sade några kompletterande ord. De konstaterade att bysten fått en fin placering uppe på kullen mellan träden.

– Det känns bra att ha tillbaka bysten direkt utanför Ångström där institutionen har sin verksamhet. Detta är ett fint grönområde där studenter och anställda rör sig och som man samtidigt kan se inifrån utställningen Explanatorium där vi har ett exemplar av G-skrivaren utställd, sade Georgios.

Bild på tårtan.Efteråt bjöds det på kaffe och en specialframtagen Beurlingtårta inne på Café Ångström. Tårtan var tänkt att likna en G-skrivare i färg och form och smaken skulle vara lika speciell som Arne Beurling själv. Resultatet liknade inte en G-skrivare men hade i alla fall en snygg siluettbild av Arne Beurling och under vitt pudertäcke var den svart av lakrits. Istället för hjortron som önskat blev det hallon vilket också passade väldigt bra ihop med lakritssmaken. Den blev mycket uppskattad liksom tillställningen i sin helhet.

Bilder

Bysten från håll där den står uppe på en liten kulle med träd mellan hus 2 och 4, utanför Café Ångström.
Bild tagen efter invigningen där man kan se placeringen som alltså är utanför Café Ångström, mellan hus 1 och 4.

Här ses flera av de som samlats runt bysten vid återinvigningen.

Dennis Hejhal, Svante Jansson och Anders Kjellström.

Text på plaketten som sitter på pelaren till bysten:

Till minne av ARNE BEURLING (1905-1986), professor i matematik vid Uppsala universitet 1937-1954 och därefter vid Institute for Advanced Study i Princeton, USA.

Berömd för sina många viktiga bidrag till matematisk analys, var Beurling även ansvarig för forcerandet av det tyska Geheimschreiber-kryptot under andra världskriget.

Bronsbyst av konstnärerna Jan-Erik Björk och Ylva Lindgren 2006.

Minnesmärket rest våren 2008. Granitsockeln har donerats av professor Dennis Hejhal.

Mer information om Arne Beurling och G-skrivaren. 

Text: Marie Chajara Svensson
Foto: Jörgen Hellberg

Nyheter från matematiska institutionen

Senast uppdaterad: 2023-08-15