Matematiker och datavetare firade Donald Knuth i Piteå

2018-01-29

I januari fyllde världsstjärnan och TeX-skaparen Donald Knuth 80 år. Med anledning av hans födelsedag arrangerade matematiker och datavetare från flera universitet en konferens i Piteå. I samband med konferensen hade hans orgelkomposition Fantasia Apocalyptica urpremiär.

Svante Janson på konferensen (foto: Anders Öberg)

- Konferensen blev väldigt lyckad, både vetenskapligt med många utmärkta föredrag av världsledande forskare, och praktiskt på alla sätt, säger Svante Janson som var med i organisationskommittén och fortsätter:

- Jag hade ju hamnat i organisationskommitten, och jag anlitade Anders Öberg och Sofie White, som tillsammans arrangerade nästan allt i Piteå utom själva orgelkonserten, så det var en stor lättnad för mig att allt fungerade.

Du höll också ett föredrag på konferensen. Vad handlade det om?

- Jag valde att tala om slumpmässiga permutationer. Eftersom Don Knuth har en stor vetenskaplig bredd var det också stor bredd på deltagarna, och de flesta av åhörarna var nog datavetare snarare än matematiker. Jag försökte därför hålla mig på en ganska översiktlig och lättbegriplig nivå, samtidigt som jag talade om några av mina nyare forskningsresultat, inklusive några som jag inte hunnit skriva ned än.

Hur gick det?

- Jag tyckte det gick bra. Responsen var, som vanligt, inte så kraftig. Jag fick några intresserade kommentarer och frågor, men det är svårt att veta vad resten av åhörarna tyckte.

Donald Knuth (foto: Alex Handy)

En av dem som arrangerade konferensen och såg till att allt fungerade på plats var Anders Öberg. Han berättar om sina intryck:

- Det var en bra och stjärnspäckad konferens, med flera stora namn. Förutom Donald Knuth själv och några kändisar inom datavetenskapen deltog ju några mycket berömda matematiker som Persi Diaconis och Richard Stanley. Själv tyckte jag att den mest spännande personen var Ron Graham, en gång i tiden chief scientist på Bell Labs och som jag tycker höll det bästa föredraget. Jag har till och med börjat läsa en av hans böcker om Ramsey-teori!

- Det fungerade bra att vara i Piteå, som bjöd på fint vinterväder och allt fungerade utan några större organisatoriska problem. Piteå visade sig vara väl rustat för att man ska kunna ha en stor och trevlig konferens där. Kul för mig som gick på gymnasiet där för länge sen.

Donald Knuth gjorde även ett besök i Uppsala efter konferensen och höll en föreläsning i Siegbahnsalen. Över 300 personer kom till föreläsningen.

Läs mer:

Dagens Nyheter

Alumnen Valentina Chapovalovas blogg

Konferenssidan

Fantasia Apocalyptica

Nyheter från matematiska institutionen

Senast uppdaterad: 2023-08-15