Kommer artificiell intelligens att ta över världen?

2018-10-10

Falska nyheter påverkar inte människors världsbild så mycket som vi kan tro. Det berättade David Sumpter i ett föredrag som han höll inom ramen för ett symposium arrangerat av Uppsala universitet i samarbete med Tokyo Tech.

Under föredraget berättade David Sumpter om en studie där forskare tittat på hur väl människor kommer ihåg falska nyheter som fabricerats i propagandasyfte, så kallade fake news. En grupp personer fick ett antal gamla falska nyheter presenterade och skulle avgöra om de mindes nyheterna eller inte. Några av de falska nyheterna hade förekommit under den amerikanska presidentvalkampanjen medan andra var påhittade av forskarna. Personerna som deltog i studien mindes de riktiga falska nyheterna i lika hög grad som de falska nyheter som forskarna hittat på. Enligt David Sumpter tyder det på att falska nyheter inte har särskilt stor inverkan på människors verklighetsuppfattning. 

David Sumpter

Raazesh Sainudiin, som arrangerade workshopen där David Sumpter höll sitt föredrag, har nyligen ägnat en stor del av sin tid åt att forska om påverkansoperationer inför det amerikanska valet. Han har tillsammans med sina kollegor undersökt hur ryska botar har påverkat den amerikanska opinionen. 

- När vi körde våra modeller visade det sig att botarna inte hade någon påverkan alls, säger Raazesh Sainudiin. 

Kommer artificiell intelligens (AI) att ta över världen?

- Nej, det tror jag inte. Man använder fortfarande samma metoder som man gjorde när jag var student och jag har svårt att tro att det kommer att förändras inom en överskådlig framtid, säger David Sumpter. 

- Det beror på vad man menar med AI, säger Raazesh Sainudiin och fortsätter:

Raazesh Sainudiin (foto: Duncan Shaw-Brown)

- Generellt bygger dagens AI-metoder på statistik och lär sig från tidigare data. När AI tillämpas i ekonomiska syften kan det bidra till att bevara status quo, vilket inte nödvändigtvis behöver vara det bästa för samhället. Så av den anledningen skulle jag säga att vissa tillämpningar av AI kan "ta över världen" med potentiellt skadliga effekter på samhället. Å andra sidan kan vi som medborgare i demokratiska samhällen påverka hur AI kan tjäna samhället, så det är egentligen en fråga om den gemensamma mänskliga viljan. 

Workshopen genomfördes i samarbete med Combient och var en del av det femte gemensamma symposiet med Tokyo Tech och Uppsala universitet som ägde rum på Ångströmlaboratoriet 24-25 september.

Alma Kirlic

Nyheter från matematiska institutionen

Senast uppdaterad: 2023-08-15