Exjobbs-matchmaking-event inom matematik

  • När: tisdag 5 december kl. 11:30-13:00
  • Var: Ångström. Vi återkommer om plats för inledande lunch. Mellan 12:00-13:00 då ni träffar studenterna är vi i sal 101190 (hitta på karta). Gratis gästparkering (8 platser) finns på parkeringen i södra änden av Ångström, meddela behov i förväg.
  • Intresseanmälan hittar du längst ner på sidan

Få hjälp med kvalificerad problemlösning, få in kompetens som ni kanske saknar och lär känna en potentiell framtida medarbetare. Detta samtidigt som ni ger en student möjlighet att tillämpa sina teoretiska kunskaper i verkligheten och får upp ögonen för er verksamhet.

Vägarna att möta studenter i examensarbete kan vara olika. Studenten kan vara den som kommer med idéerna och vill specialisera sig inom ett visst kompetensområde eller så har ni själva redan tilltänkta projekt. Det behöver inte vara ett färdigt beskrivet uppdrag utan här kan man få hjälp från oss på universitetet med att bolla idéer om omfattning och fördjupningsnivå.

Hur går exjobbs-matchmakingeventet till?

  • Vi bjuder på lunch, kaffe/te.
  • Vi inleder 30 minuter innan studenterna kommer med att äta lunch samtidigt som vi berättar om vad som förväntas av ett exjobb, vem som gör vad och vilka resurser som krävs och vilket resultat man kan förvänta sig. Det blir även tid till att ställa frågor.  
  • När studenterna kommer får ni först hålla en snabb presentation av företagets verksamhet och eventuell exjobbsidé alternativt möjliga områden för det. 2-5 min (beroende på hur många som kommer och presenterar).
  • Ni får tillgång till varsin utställningsplats med bord så att studenterna kan gå runt och prata med er.

Vilka bjuds in?

Utöver er alumner och andra externa kontakter bjuder vi in andra- och tredjeårsstudenter på kandidatprogrammet i matematik samt alla våra studenter på masterprogrammet i matematik. Programansvariga är med och ger information och svarar på frågor.

Omfattningen av ett examensarbete

På kandidatprogrammet görs ett examensarbete på 15 hp, vanligtvis under 20 veckor på halvtidsfart och på masterprogrammet görs normalt ett examensarbete på 30 hp, under 20 veckor på heltid.

När förväntas exjobbet äga rum?

Exjobbet görs oftast sista terminen på programmet vilket då blir på vårterminen. Det finns möjlighet att göra det även andra delar av året vilket också en del av våra studenter gör. Av de som går sista året på programmet nu har inte alla valt examensarbete för vårterminen ännu och de som har valt finns även chans att byta. Hinner man inte ta fram ett genomtänkt projekt redo att göras redan i vår eller om man inte hittar rätt student för jobbet så träffar man även studenter som ska göra sitt exjobb senare och då finns mer tid att planera. Kanske kan ni även få en intresserad student att anpassa sina kursval för att ha vad som kommer krävas för att jobba hos er.

Ge studenterna chans att förbereda sig

Vare sig ni har en mer eller mindre färdig idé om exjobbsprojekt eller inte så får ni gärna, om ni vill, i förväg skicka in en presentation om den idén, alternativt om ett område eller projekt ni jobbar med där det finns problemställningar eller utvecklingsmöjligheter som lämpar sig för ett examensarbete. Vi kan då låta studenterna ta del av detta så att de har chans att förbereda sig inför att de träffar er och då själva funder på frågor eller idéer om hur de kan bidra.

Har ni inte möjlighet att delta men ändå vill nå våra studenter?

Nu blev det kort varsel till detta första exjobbsevent. Om ni inte har möjlighet att delta eller behöver mer förberedelsetid så meddela oss så kan vi antingen förmedla en presentation så som presenterat i stycket ovan plus en kontaktuppgift, eller så kan ni presentera ert intresse bara för oss så att vi kanske kan förmedla kontakt för de som vill göra exjobb till sommaren eller nästa höst. Vi planerar annars göra om eventet nästa höst och då tidigare på terminen och med längre framförhållning.   

Vi hjälper till

När våra studenter gör ett externt examensarbete så har de utöver en handledare hos er även en  ämnesgranskare från matematiska institutionen som säkerställer att arbetet har den nivå och det omfång som krävs för kursen. Hen är med redan från början och hjälper till att komma fram till ett projekt med rätt omfattning och nivå. Ämnesgranskaren måste godkänna projektet innan det påbörjas och är även den som bedömer när arbetet är klart för redovisning.

Om ni är intresserade av att erbjuda exjobb till våra studenter (vare sig ni kan komma på eventet eller inte) så fyll i vårt formulär för intresseanmälan:

Intresseanmälan

Kontakt

Välkommen att höra av dig till oss med frågor:

Senast uppdaterad: 2023-11-28