Uppsalas matematiska cirkel

Uppsalas matematiska cirkel är till för matematikintresserade gymnasieelever. Varje år erbjuder matematiska institutionen en specialkurs om ett intressant ämne där vi blandar teoretiska föreläsningar med problemlösningspass.

Viktig info: På grund av de nya rekommendationerna om undervisning på gymnasier och universitet kommer vi hålla Mattecirkeln på distans via Zoom tills vidare. Jag lägger upp en länk till Zoom här så ni kan ansluta strax innan varje möte enligt schemat nedan.

Kursen börjar gå mot sitt slut, fyll gärna i denna korta, anonyma utvärdering.

VÅREN 2020

Vårens ämne är Matematiska kristaller, poster. Vi kommer att lära oss lite linjär algebra, därefter prata om gitter och kristaller. Vi kommer att bevisa den kristallografiska restriktionen och titta närmare på en matematisk kvasikristall (se postern).

Kursmaterial: Kursens kompendium. Extramaterial om talteori för beviset av Fermats sats om summor av två kvadrater.

Anteckningar från föreläsning 6, föreläsning 7 , föreläsning 8.

Vårens kurs består av föreläsningar, där jag går igenom nytt material från kompendiet (på föreläsning nr X pratar jag om avsnitt nr X), och problemlösningspass där vi tillsammans jobbar med problem som rör det nya materialet. Se schemat nedan.

Det krävs egentligen inga förkunskaper, men jag tror att det är bra att man gått eller går gymnasiets första matematikkurs. Det kommer inte att vara något prov på kursen och allt deltagande är helt frivilligt.

Tid och plats för möten:

Vårens kurs (14 tillfällen) är planerad att ske på tisdagar kl. 17:30-19:00 i rum Å64119Ångströmlaboratioriet vid Uppsala universitet (se vägbeskrivning nedan). Första träffen är satt till den 14:e januari 2020. Är du intresserad är det bara att dyka upp, ingen föranmälan krävs.

Kontaktuppgifter:

Jag som håller i kursen heter Gustav och är doktorand vid matematiska institutionen. Jag forskar på gapstatistik hos matematiska kvasikristaller. Om du undrar något, skriv till mig på adressen nedan:

Gustav Hammarhjelm
gustav.hammarhjelm@math.uu.se

Schema:

Mötena kommer att ske på distans via Zoom tills vidare! Vi startar 17:30 som vanligt, inför varje möte kommer en Zoom-länk göras tillgänglig här på hemsidan ca 17:00.

Datum
14 jan Föreläsning 1
21 jan Föreläsning 2
28 jan Problemlösning 1
4 feb Föreläsning 3
11 feb Problemlösning 2
25 feb Föreläsning 4
3 mars Problemlösning 3
10 mars Föreläsning 5
24 mars Problemlösning 4
31 mars Föreläsning 6
14 apr Problemlösning 5
21 apr Föreläsning 7
28 apr Föreläsning 8
5 maj Problemlösning 6

Vägbeskrivning:

Gå till entrén i norra delen av Ångströmlaboratoriet som är markerad med en grön dörr på följande karta. Ta vänster i korridor 2 precis när du kommer in. När du kommer ut ur korridor 2 ta vänster så ser du receptionen. Fortsätt sedan rakt fram förbi receptionen ända till korridor 6 dyker upp på vänster sida och gå där upp för trapporna till våning 4. Då kommer du till korridor 6 på våning 4 och i slutet av denna ligger Å64119.

Tidigare år

Våren 2019: Geometriska konstruktioner.