Pi-dagen på Ångström
Hur många decimaler av pi är det möjligt att komma ihåg? Nima Akbarian, student på teknisk fysik, kan hela 3 141 stycken. På 2017 års pi-dag demonstrerade han sin förmåga genom att skriva upp decimalerna på tavlorna i Polhemsalen.

Eftersom antalet pi-decimaler är oändligt skulle vi behöva jobba för evigt om vi skulle försöka memorera alla. Sedan skulle vi behöva avverka en till oändlighet för att rabbla siffrorna. Lägger vi ihop de två oändligheterna får vi en ny oändlighet, vilket kan verka förvirrande men nu ska vi inte fördjupa oss i det. Poängen är att vi aldrig skulle komma fram till målet. Men det hindrar inte människor runt om i världen från att försöka minnas så många decimaler som möjligt.
Nima Akbarian som läser teknisk fysik vid Uppsala universitet fick idén att lära sig pi-decimaler när han för sju år sedan såg ett teveprogram där någon som var bra på att komma ihåg många siffror deltog. Han tyckte att det verkade spännande och testade själv. Det tar Nima ungefär en kväll att lära sig hundra siffror och sedan sitter de i minnet i flera månader.
Använder du dig av någon speciell teknik?
- Ja, jag tänker mig att jag har en knappsats, som på mobilen ungefär. När man skriver in siffror bildar de ett mönster. Till exempel blir 159 ett streck snett neråt. Sedan fortsätter jag så och får ett mönster som jag kommer ihåg, säger Nima Akbarian.
Tekniken bygger på hans eidetiska minne och den verkar fungera. När han skrev upp decimalerna på tavlorna i Polhemsalen på pi-dagen såg det ut att flyta på obehindrat. Han skrev siffrorna i sekvenser och efter varje sekvens tog han ett steg bakåt, kontrollerade att den stämde och fortsatte att skriva. Nyfikna studenter och anställda på Ångströmlaboratoriet kom in och tittade i omgångar. Några tog kort, några kommenterade, några ställde frågor till Nima Akbarian. Han stannade upp, samtalade en stund och tog sedan vid där han avbrutits. Han verkade inte ha några svårigheter att ta upp tråden igen.
Hur gör du för att hålla koncentrationen?
- Jag är så pass inne i min teknik och på att prestera så att det blir naturligt att fokusera. Men samtidigt, när folk kommer in kan jag direkt växla om till att prata om allt möjligt. Sedan växlar jag tillbaka till att fokusera.
Siffrorna fyllde tavlorna i ett stadigt flöde. Timmarna gick och efter omkring 2100 siffror dök ett fel upp. När kontrollanten uppmärksammade Nima Akbarian på felet rättade han snabbt till det och fortsatte. Totalt blev det fyra fel, men de som var där och bevittnade eventet var ändå imponerade.
Nima Akbarian lärde sig 3141 decimaler redan som sextonåring och har inför årets pi-dag tränat för att fräscha upp minnet. Just 3141 tyckte han var ett roligt tal eftersom det består av de fyra första siffrorna i pi. Det nuvarande världsrekordet är 100 000 siffror och innehas av ingenjören Akira Haraguchi. Nima Akbarian siktar för närvarande inte på världsrekordet men han vill definitivt lära sig fler decimaler.
- I framtiden vill jag kanske lära mig 10 000. Det är nog målet till att börja med. Jag får försöka göra det någon gång när det inte är så mycket med skolan. Det skulle vara kul.
Vad är det som gör talet pi så intressant?
- Det dyker upp på så många ställen, både inom matematiken och inom andra grenar och ämnen som har matte i sig. Varje dag i skolan dyker det upp, överallt. Sedan finns det också i naturen. Pi är mystiskt på det sättet att det spelar så stor roll, att det finns på många ställen. Det tycker jag är fascinerande.
Alma Kirlic